Diensten
SchermVan
SchermVan integreert verschillende functionaliteiten op gebieden als huisautomatisering, dienstverlening, zorgverlening en ondersteuning. Met SchermVan is het zodoende mogelijk om binnen één enkele app te beeldbellen, de verwarming aan te sturen, zorgverleners te alarmeren, vervoer van deur tot deur te regelen en boodschappen te laten bezorgen.
Om dit mogelijk te maken integreert SchermVan een aantal apps van onder meer XS-Comfort en Cubigo. Het eindresultaat is een oplossing bestaande uit een beeldbelplatform, een platform voor thuistechnologie, een dienstenplatform en een zorgplatform.
We noemen een aantal van de mogelijke functionaliteiten van SchermVan:
- Een sociaal netwerk met ruim 50.000 ouderen
- Bediening van huisautomatisering en elektronische voordeursloten
- Alarmering om mantelzorgers, zorgverleners of een meldkamer mee op te roepen
- (Beeld)bellen met contacten en zorgverleners
- Dienstverlening op gebieden als vervoer en boodschappenservice
- Informatie over het langer comfortabel wonen, onder meer van de eigen gemeente
Het exacte aanbod wordt afgestemd op uw wensen.
Begeleiding
Het dagelijks leven bestaat uit allerlei bezigheden: boodschappen doen, de administratie bijhouden, uzelf wassen en aankleden, en het huishouden doen. Soms lukt het niet om dit allemaal op eigen kracht te doen. In dat geval komt u misschien in aanmerking voor professionele begeleiding vanuit de Wmo. De gemeente kijkt eerst samen met u hoe u het beste geholpen kunt worden. Misschien zijn er algemene voorzieningen waarvan u gebruik kunt maken. Bijvoorbeeld activiteiten in een buurthuis of maatschappelijk werk. Als het nodig is, kan de gemeente ook professionele begeleiding voor u regelen. Een begeleider ondersteunt u bij het uitvoeren van alledaagse taken, zodat u zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Vormen van individuele begeleiding zijn bijvoorbeeld:
- Thuisbegeleiding: hulp bij het dagelijks leven thuis.
- Begeleiding bij het leggen van contacten.
- Hulp bij het indelen van de dag en het ondernemen van activiteiten.
- Begeleiding bij persoonlijke verzorging.
Hulpdiensten
Huishoudelijke hulp
Heeft u moeite om het huishouden te doen, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte of beperking? De gemeente kan u wellicht helpen als u niet meer alles zelf kunt doen in uw huishouden. Na een gesprek met een medewerker beoordeelt de gemeente of u voor hulp bij het huishouden in aanmerking komt. Misschien is het ook mogelijk om uw problemen zelf op te lossen met hulp van familie, vrienden of buren. Of om een betaalde of vrijwillige huishoudelijke hulp in ts schakelen. Informeer bij uw gemeente naar initiatieven.
Maaltijdvoorziening en boodschappenservice
Misschien heeft u moeite met het bedienen van de magnetron. Of wilt u graag eens samen met iemand eten maar bent u aan huis gebonden. Dan kunt u een beroep doen op Maaltijdbegeleiding van U Centraal. Er zijn ook organisaties die maaltijden thuis bezorgen. Dit heet ook wel een maaltijdservice. Meestal kunt u kiezen uit een aantal gerechten. In Utrecht Oost kunt u bijvoorbeeld terecht bij U Centraal Maaltijdservice, Apetito, Maaltijdservice RAZ of Fresh Meals Utrecht. U kunt ook buitenhuis eten, samen met anderen en voor een redelijk bedrag. Andere inwoners of studenten koken dan speciaal voor u. In Utrecht Oost zijn maar liefst zeven sociale eettafels actief.
Lukt het u niet meer om zelf de boodschappen te doen? En kunnen familie, vrienden of buren u niet genoeg helpen? Dan kunt u hulp inschakelen van een boodschappendienst. Organisaties die boodschappendiensten aanbieden zijn er in verschillende soorten, zoals vrijwilligersorganisaties en commerciële boodschappendiensten. Uw boodschappen worden door deze organisaties thuisbezorgd. Sommige organisaties bieden ook ondersteuning: iemand gaat met u mee naar de winkel en helpt u bij het doen van de boodschappen. Er zijn bijvoorbeeld bussen die ouderen ophalen om samen met vrijwilligers naar het winkelcentrum te gaan.
Klussendienst
Als u niet in staat bent om zelf klusjes in huis uit te voeren, kunt u hulp inschakelen. Veel gemeenten kennen (vrijwillige) hulpdiensten voor het verrichten van eenvoudige klusjes. Bijvoorbeeld het ophangen van een schilderij, het ontluchten van de CV, het aanbrengen van handgrepen in de douche, het onderhoud van uw tuin en het meegaan naar uw zorgverleners. Ook op het gebied van technische vragen zijn er in veel gemeenten hulpdiensten beschikbaar. Dat is handig als u bijvoorbeeld problemen heeft met uw computer of mobiele telefoon.
Bewegen
Op Sportstad-Utrecht.nl vindt u alle sportaanbieders en -locaties die de gemeente Utrecht rijk is. De handige filters en zoekfuncties maken het makkelijk om dé sport te vinden die bij u past. U kunt bijvoorbeeld filteren op sporten met een beperking. Ook vindt u bijvoorbeeld verschillende wandelgroepen.
Vervoersdiensten
Verschillende organisaties in Utrecht bieden vervoer door speciaal opgeleide vrijwilligers uit de stad: de Algemene Hulpdienst Utrecht, Rode Kruis Utrecht en de Domstad PlusBus. Ook de gemeente kan u helpen als u zich niet, of onvoldoende, kunt verplaatsen met een vervoermiddel. Er zijn verschillende oplossingen om uw mobiliteit te vergroten. U komt wellicht in aanmerking voor speciaal taxivervoer. Meestal krijgt u daarbij korting via een speciale taxipas. Met de regiotaxi kunt u van deur tot deur reizen. Het is gangbaar dat u met de regiotaxi samen met anderen reist. Maar het kan ook dat u in aanmerking komt voor individueel vervoer, als u om medische redenen niet samen met anderen kunt reizen. De gemeente bepaalt dit, afhankelijk van uw situatie.
Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat veelal met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan vijf OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren. Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget. Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief. Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget.
U-OV Hulp is er speciaal voor mensen die opzien tegen zelfstandig reizen met het openbaar vervoer. Een U-OV Hulp gaat een dagdeel met je op stap en wijst de weg in het Utrechtse openbaar vervoer.
Gehandicaptenparkeerkaart en -parkeerplaats
Er zijn verschillende soorten gehandicaptenparkeerkaarten. Er is een kaart voor mensen die slecht ter been zijn maar wel zelf een auto kunnen besturen. Maar er is ook een kaart voor mensen die niet zelf rijden, maar zich als passagier laten vervoeren.
Bent u gehandicapt? En komt het vaak voor dat er bij uw huis geen parkeerplek te vinden is? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats. U krijgt dan een parkeerplaats in de buurt van uw huis. Daar komt een bord bij te staan waarop is aangegeven voor welk kenteken die plek gereserveerd is.
Vrijwilligersdiensten
Iedereen kan wel eens wat hulp gebruiken. Een klusje in huis of tuin, hulp met de boodschappen of vervoer, samen een gezellig uitje maken of sportief bezig zijn met een maatje. Eenmalig of voor langere tijd. Er zijn in elke gemeente mensen die iets voor een ander willen doen. Er is allerlei vrijwilligerswerk: sommige vrijwilligers zijn buiten met planten bezig, anderen zijn actief bij een sport- of muziekvereniging, er zijn vrijwillige chauffeurs die rijden met een buurtbus, vrijwilligers die bij een telefonische hulplijn werken en vrijwilligers die ziek mensen thuis bezoeken. Wanneer u hulp zoekt van een vrijwilliger, dan kunt u op vele plekken terecht. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.
VC Utrecht
VC Utrecht staat midden in de stad: letterlijk en figuurlijk! Vanuit ons pand aan de Bemuurde Weerd OZ stimuleren en verbinden we het Utrechtse vrijwilligerswerk, onder meer met onze goed bezochte digitale vacaturebank, projecten als Nieuwe Utrechters en evenementen als de Beursvloer. We waarderen vrijwilligers onder andere met de Vrijwilligers Trofee en de Waarderingsmaand. Vrijwilligers en organisaties kunnen bij ons terecht voor gratis workshops en advies (op maat).
De wereld van VC Utrecht is dynamisch. We ontwikkelen/participeren in nieuwe samenwerkingen rond maatschappelijke vraagstukken en andere manieren waarop oude en nieuwe inwoners van de stad zich vrijwillig willen inzetten voor elkaar.
Algemene Hulpdienst Utrecht
De vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst helpen mensen die door ziekte of beperking, hoge leeftijd of een gebrek aan sociale contacten zelf niet alles meer kunnen én geen geld hebben om mensen in te huren. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit boodschappen doen of kleine klussen, contact, begeleiding en vervoer naar arts of ziekenhuis. De hulp is gratis, wel wordt soms reiskostenvergoeding gevraagd. Na een telefonisch intakegesprek kan de Hulpdienst voor u op zoek naar een vrijwilliger.