Sociale contacten
Mijn Trefpunt
Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.
Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.
Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.
Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.
Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.
LeusdenLeeft
LeusdenLeeft is een initiatief van de gemeente Leusden en van Lariks met een app voor alle Leusdenaren. Bekijk eenvoudig wat er te doen is in de buurt en hoe je mee kunt doen. Een breed aanbod van activiteiten: het kan allemaal via deze app. Dagelijks vind je gemiddeld 15 activiteiten van onder meer LeusdenZet, De Til, De Tuin, VVV, Fort33 en Lariks. Er is heel veel te doen: elkaar ontmoeten, sporten, koffiedrinken, een cursus volgen, samen wandelen, koken, een theatervoorstelling bezoeken en activiteiten voor kinderen. Een evenement delen kan ook via de app. LeusdenLeeft is beschikbaar voor Android en iOS.
Dagbesteding
Actief zijn, een regelmatig dagritme hebben en andere mensen ontmoeten. Dat is voor iedereen belangrijk. Wilt u ook meer aansluiting bij anderen en samen leuke activiteiten ondernemen? Dan kan dagbesteding de oplossing zijn. Dagbesteding maakt het mogelijk om beter en langer zelfstandig thuis te blijven wonen en actief deel te nemen. Er zijn zowel individuele als groepsactiviteiten. Het is belangrijk dat u zich als bezoeker thuis voelt en dat activiteiten aansluiten bij uw wensen en behoeften.
BedemZorg
BedemZorg organiseert in de wijk ontmoeting, ondersteuning, hulp en zorg. Dat doet zij samen met buurtbewoners. Daarbij maakt zij gebruik van wijkkamers waar iedereen welkom is. De wijkkamer is een ontmoetingsplek, waar mensen elkaar vinden in gezamenlijke interesses. Bezoekers krijgen de ruimte om eigen ideeën uit te voeren. Er wordt een activiteitenprogramma geboden. Er is koffie en thee en de mogelijkheid om lunch of warme avondmaaltijd te gebruiken. Ook is er in elke wijkkamer een inlooppunt, waar wijkbewoners informatie vinden over activiteiten, welzijn, zorg en dienstverlening.
Welzin
Welzin is er voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en voor mensen die iets voor anderen of hun eigen buurt willen doen. De organisatie streeft er naar dat iedere inwoner, van jong tot oud, op zijn eigen manier, deel kan nemen aan onze samenleving. Soms met hulp van anderen, dichtbij en zoveel mogelijk op eigen kracht. Via de verschillende dagactiviteiten bij dagbesteding kunt u anderen ontmoeten, ervaringen delen en samen leuke activiteiten ondernemen, zoals een creatieve activiteit, samen bewegen, wandelen in de natuur of gewoon gezellig een kopje koffie of thee met elkaar drinken. Daarnaast is er de activiteitencoach aan huis, bedoeld voor ouderen met de diagnose dementie, sociale eenzaamheid of psychische problematiek, voor wie de drempel om gebruik van een dagbestedingsvorm te maken nog te hoog ligt.