Sociale contacten

Mijn Trefpunt

Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.

Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.

Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.

Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.

Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.

Ontmoeten en activiteiten

Ontmoetingscentra

Gouda heeft drie ontmoetingscentra waarin tal van activiteiten worden georganiseerd: De Buurtstee, Nelson Mandela Centrum en De Walvis. Een ontmoetingscentrum is voor alle inwoners van een bepaald gebied in Gouda. Er worden diverse activiteiten aangeboden: eettafels voor buurtgenoten, vrijwilligers koken maaltijden, cursussen, creatieve clubs. Ook kunt u gewoon binnen lopen voor een kopje koffie en een praatje. Er zijn dagelijks gastvrouwen aanwezig die u welkom heten. Daarnaast vindt u in het ontmoetingscentrum ook het Sociaal Team.

Huis in de Buurt

Behalve buurtservicecentra zijn er ook een aantal Huizen in de Buurt: buurthuizen die door de wijkbewoners zelf wordt beheerd. Ook hier worden veel activiteiten georganiseerd voor kinderen en volwassenen. Het gaat om De Speelwinkel, Buurthuis De Kade, Buurthuis De Buhne en Jan Ligthartschool.

Maatjesprojecten

Een maatjesproject of maatjesinitiatief is een project waarbij vrijwilligers (maatjes) gekoppeld worden aan deelnemers. Deelnemers zijn mensen die aandacht, steun of begeleiding nodig hebben. Samen met uw maatje onderneemt u leuke, ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld een kop koffie drinken, naar de bioscoop, een stukje wandelen of fietsen, enzovoort. Er is van alles mogelijk! U vindt een maatje via een maatjesproject. Er zijn verschillende organisaties die maatjesprojecten organiseren. Bijvoorbeeld Humanitas en MEE.

Gouda Bruist

Een overzicht van leuke activiteiten in Gouda vindt u op de website van Gouda Bruist. Gouda Bruist is een ontmoetingsplek voor iedereen die wil bijdragen aan meer plezier, creativiteit en verbondenheid in Gouda.

Dagbesteding en dagopvang

Dagopvang is voor ouderen die sociaal contact missen of die liever niet alleen thuis zijn. Wanneer u dagopvang wilt, kunt u informatie opvragen bij het Wmo-loket. In veel gevallen heeft u een beschikking nodig vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. Zoekt u een geschikte dagbesteding, dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Team. Het Sociaal Team zal met u bespreken wat voor u een geschikte oplossing is. De medewerkers van het Sociaal Team kunnen meer vertellen over de mogelijkheden bij u in de buurt. Bijvoorbeeld op vaste momenten deelnemen aan een cursus, koffie-ochtend of aanschuifdiner in één van de inloophuizen. Aan sommige vormen van dagbesteding kan iedereen meedoen, zoals activiteiten in de buurt of vrijwilligerswerk. U kunt wellicht ook terecht bij een dagactiviteitencentrum. Daar vindt u allerlei mogelijke activiteiten, bijvoorbeeld: knutselen, spelletjes doen, bewegen, koffie drinken en boodschappen doen.

terug.png