Woningaanpassing en hulpmiddelen
Woningaanpassing
Bij woningaanpassingen kunt u denken aan kleine ingrepen of hulpmiddelen in uw huis, zoals het monteren van een wandbeugel of het verhogen van de wasmachine. Maar ook aan het verbouwen van uw huis, bijvoorbeeld wanneer u een slaapkamer of badkamer op de begane grond nodig heeft. Is het duidelijk welke woningaanpassing u nodig heeft, dan kunt u mogelijk de woningaanpassing regelen via de gemeente. Dit is een mogelijkheid als u zelf niet in staat bent om de woningaanpassing aan te brengen. De gemeente beslist in zo'n geval of een aanpassing voor u noodzakelijk is. De gemeente beslist ook welke oplossing er wordt vergoed. U kunt een melding van uw hulpvraag doen bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda.
Huisautomatisering
Technologie in huis kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat het veiliger is, of makkelijker. Bijvoorbeeld het licht dat automatisch aangaat als u de deur opendoet. Of gordijnen die u met een afstandsbediening kunt opendoen. Dit soort huistechnologie heet ook wel domotica. Er zijn verschillende organisaties die dit soort huistechniek aanbieden. U kunt met uw zorgverzekeraar contact opnemen om te vragen welke domoticavoorzieningen worden vergoed. U kunt ook eens op de Hulpmiddelenwijzer kijken naar voorbeelden van domotica waarmee u uw woning kunt bedienen en meer informatie over mogelijke vergoedingen.
Personenalarmering
Personenalarmering is een middel om de buren, familie of professionele hulp te waarschuwen. U krijgt een apparaatje waarmee u een meldpost kunt bereiken. Dat kan een knop in huis zijn, maar ook een zendertje aan een koord om uw nek of pols. Met één druk op de knop waarschuwt u de meldpost. Er komt dan zo snel mogelijk iemand bij u langs. Die persoon kan bijvoorbeeld een bekende of een familielid zijn. Maar het kan ook een verpleegkundige zijn van de thuiszorg of van een verzorgingshuis bij u in de buurt. Er zijn verschillende aanbieders van personenalarmering en verschillende manieren om het te regelen, via een thuiszorgorganisatie, via het servicepakket van een woningstichting of woonzorgcentrum en via uw zorgverzekeraar.
Vervoersmiddelen
U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis. Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben. U kunt zich melden bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. Voor een rolstoel voor langdurig gebruik betaalt u geen eigen bijdrage.
U kunt een scootmobiel kopen, huren of van de gemeente in bruikleen krijgen. U kunt een melding doen bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda. Daarna zal de Wmo-consulent met u bespreken wat een goede oplossing voor u is. En bepalen of u in aanmerking komt voor een scootmobiel vanuit de Wmo. Voor de vergoeding van een scootmobiel gelden een aantal voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat u niet ver kunt lopen en dat u geen gebruik kunt maken van ander vervoer. Maar dat u wel zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer en ook nog goed kunt zien.
Een driewielfiets kan een uitkomst zijn als u niet (meer) op een gewone fiets of e-bike kunt fietsen. Door de 3 wielen valt de fiets niet om. U hoeft dus niet zelf uw evenwicht te bewaren. Fietsen op een driewielfiets is vaak even wennen. In sommige gemeenten worden driewielfietslessen georganiseerd door een lokale welzijnsorganisatie of door de Fietsersbond. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket om de mogelijkheden na te vragen. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk een vergoeding door de gemeente te krijgen voor aanpassingen aan uw fiets. De gemeente kijkt waarvoor u de fiets nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn.
Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel.
Voor een autoaanpassing kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via Wmo. U kunt contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente Gouda als u zelf niet tot een oplossing van uw probleem kunt komen. U doet dan een melding voor Wmo-ondersteuning. De gemeente kijkt waarvoor u de aanpassingen nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Een deskundige van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) zal daarna samen met u vaststellen welke autoaanpassing nodig is.
Parkeervoorziening
Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren. U kunt een parkeerkaart en -plaats aanvragen bij de gemeente. Om in aanmerking te komen is er eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt. Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket.