Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen
Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. Hiertoe is informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan in de gemeente Gouda.
Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking heeft. Veel mensen vinden het prettig om zoveel mogelijk zelf te blijven doen en zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Vaak is dit mogelijk met kleine hulpmiddelen in huis of ondersteuning. Dat kan ook hulp zijn van buren, vrienden of familie. Of van een vrijwilliger. Wanneer iemand een melding doet voor ondersteuning vanuit de Wmo, gaat de gemeente hier dan ook vanuit. Als diegene het probleem zelf niet kan oplossen met behulp van zijn of haar omgeving, dan kan de gemeente meedenken over een oplossing of eventueel ondersteuning regelen. Het doel van ondersteuning uit de Wmo is dat u zo zelfstandig mogelijk kunt blijven wonen. En dat u kunt meedoen aan de samenleving. Mogelijke ondersteuning uit de Wmo betreft bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, een rolstoel of scootmobiel, taxivervoer, begeleiding (bijvoorbeeld dagbesteding of woonbegeleiding), mantelzorgondersteuning en respijtzorg. Heeft u behoefte aan ondersteuning, dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket of met het Sociaal Team.
PGB
Krijgt u Wmo-ondersteuning van de gemeente? En wilt u deze hulp zelf regelen? Dan kunt u voor een pgb-aanvraag terecht bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda. Met zo'n pgb regelt u bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, een woningaanpassing of een vervoersvoorziening. U kunt het pgb alleen krijgen als u van de gemeente een maatwerkvoorziening ontvangt. Als u een maatwerkvoorziening krijgt, dan moet de gemeente u de keuze geven: wilt u de zorg in natura ontvangen, of zelf regelen met een pgb?
Kosten
Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg die u krijgt en hoe hoog deze bijdrage is. U krijgt van het CAK ook de rekening voor het betalen van de eigen bijdrage. Vanaf 1 januari 2020 is de eigen bijdrage voor Wmo-ondersteuning maximaal €19 per maand, per huishouden. De gemeente mag de eigen bijdrage verlagen, bijvoorbeeld als u een laag inkomen heeft.
Sociaal Team
Sociaal Team Gouda is er voor mensen die behoefte hebben aan ondersteuning. Dit kan gaan over alle vragen waar iemand in het dagelijks leven tegenaan loopt. U kunt hier naar toe als u vragen heeft over uw werk, inkomsten, wonen, zorg, uw gezondheid, dagbesteding, vrijwilligerswerk, voorzieningen, uw gezin of uw relatie. De mensen van het Sociaal Team denken met u mee over een passende oplossing voor uw zorgen of wensen. Het team ondersteunt bij uw plan voor de toekomst. Het uitgangspunt is dat u zelf doet wat u zelf kunt. Of wat u kunt met hulp van familie, vrienden of kennissen. Lukt dat door omstandigheden niet of niet genoeg? Dan biedt of regelt het Sociaal Team Gouda de juiste ondersteuning met deskundigen binnen en buiten het team.
Cliëntondersteuner
Komt u er alleen niet helemaal uit, dan kunt u de hulp inschakelen van een cliëntondersteuner. Cliëntondersteuning biedt u informatie, advies en ondersteuning bij vragen over zorg en welzijn. Cliëntondersteuners kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen. U kunt ondersteuning vragen op allerlei terreinen, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn. Een cliëntondersteuner moet onafhankelijk werken. Dus los van de gemeente, het zorgkantoor of zorgaanbieders. Uw belangen staan voorop. Zodat u de hulp krijgt die u nodig heeft. Het doel is dat u daarna weer zelf verder kunt. Cliëntondersteuning is gratis. In Gouda wordt cliëntondersteuning aangeboden door het Sociaal Team.
De zorgmarinier
In Gouda is een zorgmarinier actief. De taak van de zorgmarinier is om vastgelopen urgente zaken rondom de zorg op te lossen. Voor alle zorgvragen moet een oplossing te vinden zijn via de reguliere weg. Toch kan het zijn dat in de opgezette structuur een zogeheten weeffout zit: een inwoner valt tussen wal en schip, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Om dit te voorkomen heeft de gemeente een zorgmarinier aangesteld. In eerste instantie is de zorgmarinier er voor de inwoners, maar het kan ook zijn dat medewerkers van het Sociaal Team contact opnemen met de zorgmarinier om een kwestie voor te leggen.
Ouderenvoorlichter
Een ouderenvoorlichter van de gemeente Gouda geeft u informatie en advies over passende hulp bij het ouder worden. Elke Goudse inwoner die 75 jaar wordt, krijgt een uitnodiging voor een voorlichtingsgesprek. U kunt ook zelf om een gesprek met een ouderenvoorlichter vragen. Ook als u jonger dan 75 bent of als u vragen heeft over de zorg voor een ouder iemand uit uw omgeving. De ouderenvoorlichter kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij luistert naar wat u bezighoudt en geeft informatie, tijdens een persoonlijk gesprek. Heeft u vragen of problemen, dan wijst de ouderenvoorlichter u op voorzieningen, activiteiten en organisaties die u verder kunnen helpen. Zo nodig verwijst de ouderenvoorlichter u door naar het Sociaal Team of naar een andere instantie waar u ondersteuning kunt krijgen. Een ouderenvoorlichter helpt op deze manier ouderen om zelf de regie te houden over hun leven. Zo kunnen zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ouderenvoorlichting is gratis.
De Goudawijzer
Bij wie kunt u aankloppen als u hulp en ondersteuning nodig heeft? De Goudawijzer is een initiatief van de gemeente en brengt inzichtelijk bij wie u terecht kunt. De Goudawijzer legt uit hoe wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken in Gouda geregeld zijn en wijst u de weg naar organisaties, activiteiten, hulp en initiatieven in uw eigen buurt. Hierbij bekijkt u gemakkelijk welke organisaties er bij u in de buurt zijn. Tevens vindt u een handig overzicht van ketenpartners en organisaties in Gouda of in de regio die u wellicht verder kunnen helpen.