Sociale contacten

Mijn Trefpunt

Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat dit ook daadwerkelijk lukt, is het zaak stil te staan bij hun behoeften. Een van de grootste behoeften is de behoefte aan sociaal contact.

Met Mijn Trefpunt willen we u in de gelegenheid stellen uw sociale netwerk uit te breiden. U kunt andere deelnemers onder meer vinden op basis van hun interesses of woonplaats. Denk daarbij aan mailen binnen de besloten site, maar ook aan het fysiek ontmoeten van andere deelnemers om samen activiteiten te ondernemen. Gemeenschappelijke activiteiten kunnen gericht zijn op ontmoeting (samen eten, hobby's) maar bijvoorbeeld ook op gezamenlijke inkoop van woonservice-diensten zoals boodschappen- en maaltijdservices. Trefpunt kan mensen zelfs samenbrengen als het gaat om gezamenlijke renovatie, het plaatsen van zonnepanelen en de inkoop van groene stroom.

Als u een stapje verder wilt gaan, kunt u zich organiseren binnen een Virtuele Woongemeenschap. Dit is een woongemeenschap die onderling contact heeft via internet. Door beeldbelcontact kunt u elkaar spreken (en desgewenst ook zien). De deelnemers binnen de woongemeenschap vinden het belangrijk om naar elkaar om te kijken, bijvoorbeeld door elkaar te helpen bij het kiezen van oplossingen en thuistechnologie.

Voor mensen die dichterbij elkaar wonen, kan een zogenoemd Buurgemeenschap interessant zijn. Een Buurgemeenschap is een vorm van gemeenschappelijk wonen, maar dan zonder daadwerkelijk te verhuizen. De woningen binnen een Buurgemeenschap kunnen verspreid in een wijk staan of binnen een bepaalde straal liggen. U woont dus weliswaar niet in hetzelfde gebouw, maar een Buurgemeenschap heeft vaak wel een eigen vaste buurtkamer of ontmoetingsruimte.

Zelf een woongemeenschap vormen? Aanhaken bij een bestaande woongemeenschap? Meedoen aan activiteiten in eigen buurt of een activiteit starten? Samen of in clubverband afspraken maken om iets te ondernemen? Mailen met gelijkgestemden en leeftijdsgenoten? Het kan allemaal op Mijn Trefpunt.

Mens de Bilt

Heeft u behoefte aan contact met buurtgenoten? Wilt u meer bewegen of heeft u een hobby die u graag samen met anderen doet? MENS De Bilt faciliteert en ondersteunt initiatieven van inwoners van de gemeente. U kunt met uw ideeën terecht in een van de servicecentra. Samen bekijkt men wat de mogelijkheden zijn en welke ondersteuning u nodig hebt om uw activiteit te organiseren.

Twee voorbeelden:

  1. MENS De Bilt organiseert het Maatjesproject. Het Maatjesproject brengt een hulpvrager in contact met een vrijwilliger op basis van gelijke interesse om leuke dingen te ondernemen.
  2. MENS De Bilt gaat ook op bezoek bij mensen met dementie zodat de mantelzorger even iets anders kan gaan doen.

Dagbesteding

Bij dagbesteding is er:

  • Aandacht voor sociale contacten, bewegen, goede voeding, geheugentraining, rustmomenten en hobbymatig bezig zijn.
  • Begrip voor elkaar en warme steun van begeleidend personeel en aanwezige vrijwilligers maakt dat de bezoeker zich op zijn gemak voelt.

Bij dementie kan het ook goed zijn om een of meer keren per week een dag naar een vorm van dagbesteding te gaan. Dit kan de mantelzorger rust geven; even ontspannen iets voor jezelf doen, een boodschap doen of even in alle rust koffie drinken met een vriend(in).

De gecontracteerde aanbieders van begeleiding groep / dagbesteding bieden in gemeente De Bilt ook vervoer van huis naar de locatie van dagbesteding en terug.

terug.png