Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen

Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Arnhem heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.

Wmo

Iedereen moet mee kunnen doen aan de maatschappij en zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Als dat niet lukt, kan de gemeente u helpen. Er zijn diverse soorten zorg waar de gemeente verantwoordelijk voor is zoals woningaanpassingen, hulpmiddelen zoals een traplift, zorgen dat u zelfstandig kunt blijven wonen en ervoor zorgen dat u andere mensen kunt blijven ontmoeten en mee kunt blijven doen, zoals dagbesteding en dagopvang. De gemeente werkt met acht wijkteams om zorg en ondersteuning dicht bij u te organiseren. De deskundige coaches van het wijkteam bekijken samen met u welke zorg u nodig heeft en hoe dit het beste georganiseerd kan worden. Zij vormen het eerste aanspreekpunt in Arnhem.

Pgb

Als u ondersteuning nodig heeft, stelt u samen met de coach van het wijkteam een plan op. De ondersteuning kan worden geleverd door de coach, maar ook door zorginstellingen waar de gemeente afspraken mee heeft. De ondersteuning kan worden geleverd in de vorm van zorg in natura, of in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb).

Kosten

Wanneer u via de Wmo zorg of ondersteuning krijgt, moet u hier vaak een eigen bijdrage voor betalen aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze eigen bijdrage betaalt u ook wanneer u deze zorg zelf inkoopt met een persoonsgebonden budget (pgb). De hoogte van de eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor. Met een laag inkomen betaalt u ook een lage eigen bijdrage. Heeft u een hoger inkomen, zal uw eigen bijdrage ook hoger zijn. Hoeveel u moet betalen staat in de beschikking van het Centraal Administratie Kantoor.

Sociale wijkteams

De sociale wijkteams in Arnhem fungeren als uitvoeringsorganisatie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Wilt u ondersteuning van uw wijkteam, dan komt u in contact met een coach. Coaches geven steun en advies bij vragen over zorg, opvoeden, opgroeien en inkomen. Het eerste gesprek met een coach heet het ‘keukentafelgesprek’. Dit gesprek vindt plaats bij u thuis of op een plek waar u liever afspreekt. Bij het keukentafelgesprek zijn twee coaches aanwezig, een van hen wordt uw vaste coach. De coach kijkt samen met u wat er aan de hand is. U spreekt met hem of haar uitgebreid over uw leven, over wat goed gaat en wat beter kan. U bespreekt ook wat u zelf kunt doen en wat buren, vrienden of familie misschien kunnen doen. Uw coach maakt tijdens en na het gesprek met u een plan om tot een oplossing te komen.

Adviespunt Zorgbelang

U hoeft het keukentafelgesprek met het sociale wijkteam niet voor te bereiden. Wel vragen we u om iemand uit te nodigen die met u mee kan denken. Dat kan een familielid, vriend of kennis zijn. U kunt ook gratis onafhankelijke hulp vragen bij Zorgbelang Gelderland. Zij helpen u daarnaast ook bij het oplossen van kwesties met uw gemeente, hulpverlener of instelling. De cliëntondersteuners luisteren, denken met u mee en bieden advies.

Stichting Welzijn Ouderen Arnhem

Wel zijn is lekker in uw vel zitten. Doen wat u leuk vindt, geeft energie en balans in uw leven. Stichting Welzijn Ouderen Arnhem (SWOA) stimuleert u te ontdekken wat u nog wél kan en uw talenten te gebruiken. U kunt bij SWOA terecht voor dagbesteding en verschillende diensten op sociaal, financieel en praktisch gebied.

Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem

Ondersteuningspunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem biedt alle mantelzorgers, jong en oud, in de gemeente Arnhem ondersteuning. De gemeente heeft de taak mantelzorgers te ondersteunen en biedt deze ondersteuning onder meer aan via het ondersteuningspunt Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp in Arnhem. MVT ondersteunt mantelzorgers in Arnhem met raad en daad. MVT luistert naar uw verhaal en geeft informatie en advies. De medewerkers kennen de weg binnen de wereld van de mantelzorg en kunnen u adviseren over ondersteuningsmogelijkheden om af en toe even op adem te komen, taakverlichting, praktische en financiële hulp. Ook worden er bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten en workshops georganiseerd.

terug.png