Algemene informatie en financiële tegemoetkomingen

Op deze pagina vindt u informatie over langer comfortabel wonen. De gemeente Alkmaar heeft informatie over voorzieningen, diensten en hulpmiddelen gebundeld voor gebruikers van het SchermVan.

Wmo

Er zijn allerlei organisaties waar u terecht kunt met uw hulpvragen. De gemeente Alkmaar verwacht dat u eerst bekijkt hoe u zelf ondersteuning kunt vinden. Als u geen hulp kan krijgen, vraag dan om Wmo-ondersteuning. U kunt daarvoor contact opnemen met de gemeente. Vervolgens maakt de klantmanager een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Tijdens het gesprek bekijkt u samen wat voor u de beste oplossing is. Dit is maatwerk en voor iedereen anders. Daarbij wordt gekeken naar uw behoefte en voorkeuren en naar wat u zelf nog kunt doen, met hulp van mensen om u heen of met algemene voorzieningen, zoals bewonersondernemingen. Ook kijkt de gemeente naar de zorg en ondersteuning die u mogelijk kunt krijgen vanuit de Participatiewet, Wet langdurige zorg, Zorgverzekeringswet of de Jeugdwet. Is uw probleem hiermee nog niet opgelost? Dan bekijken we of een maatwerk mogelijk is. Bijvoorbeeld individuele ondersteuning thuis, dagbesteding, huishoudelijke hulp, hulpmiddelen, mantelzorg of beschermd wonen. U kunt zich bij dit gesprek laten ondersteunen door een bekende of een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Na het gesprek noteert de klantmanager de gemaakte afspraken op een adviesformulier. Tekent u dit, dan geldt dit formulier als officiële aanvraag. Daarnaast maakt de klantmanager een verslag van het gesprek. Indien gewenst krijgt u dit thuisgestuurd. De klantmanager beoordeelt uw aanvraag en binnen 2 weken ontvangt u een brief met een besluit (beschikking of indicatie). Hierin staat welke ondersteuning u krijgt, voor hoe lang en hoeveel geld u krijgt om de ondersteuning in te kopen. Dit kan zijn: ondersteuning in natura of een persoonsgebonden budget (PGB).

Pgb

Als u in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de Wmo kan dit ‘in natura’ of via een persoonsgebonden budget (PGB). Een PGB is een geldbedrag waarmee u zelf uw zorg of hulpmiddel inkoopt. Dit budget krijgt u van de gemeente en u bepaalt zelf bij wie u iets koopt of hulp inhuurt.

Om te beoordelen of de gemeente u een PGB toekent, vult u een aantal documenten in. Deze bespreekt u met uw klantmanager. De gemeente beoordeelt of de documenten goed ingevuld en compleet zijn en of het budgetplan past bij de afspraken wij hebben gemaakt. Vervolgens ontvangt u een besluit waarin staat welke ondersteuning de gemeente u toekent, voor hoe lang en hoeveel geld u hiervoor krijgt.

Kosten

De gemeente geeft bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) aan dat u een PGB heeft. Het CAK berekent voor u uw eigen bijdrage. De eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen en moet u ook van uw eigen inkomen betalen.

WonenPlus

WonenPlus biedt een scala aan diensten waarmee u ondersteund wordt bij het zelfstandig wonen. De vrijwilligers op het servicepunt zijn er voor al uw vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De WonenPlus consulenten zijn er voor persoonlijke begeleiding, advies, verwijzing en bemiddeling naar instanties. Als abonnee van WonenPlus belt u met het servicepunt voor kleine hulpvragen incidenteel en licht van aard, die ongeveer 1 tot 2 uur duren. Het gaat om zaken die u niet meer zelfstandig kunt uitvoeren. Voor hulpvragen die langdurig, structureel, zwaar/gevaarlijk zijn, of een bepaalde deskundigheid vragen, helpt WonenPlus u met het inschakelen van een bedrijf. De vrijwilliger die ingeschakeld wordt, neemt contact met u op om rechtstreeks een afspraak te maken.

MEE & de Wering

MEE & de Wering helpt u uw leven op de rails te krijgen. De missie is om cliënten te ondersteunen in het zelfstandig en volwaardig meedoen in de maatschappij. Daar waar zij - om welke reden dan ook - moeite hebben om hun leven (weer) goed op de rails te krijgen.

MEE & de Wering biedt hulp, begeleiding en activering. In overleg met u (en het betrokken netwerk, indien van toepassing), bekijkt de instantie wat de beste aanpak is voor uw probleem of vraag. Mogelijk is advies toereikend, soms wordt u verwezen naar een andere organisatie of hulpverlener. En daar waar uw situatie vraagt om ondersteuning of hulp bij een bezwaarprocedure wordt u ondersteund op maat.

Cliëntenondersteuning

Als u hulp of ondersteuning nodig heeft is het fijn om iemand te hebben die met u meedenkt. In veel gevallen is dat iemand uit uw familie, vrienden of kennissenkring. Ook kan het zijn dat u het prettig vindt als er nog iemand met u meedenkt of aanwezig is bij een gesprek met bijvoorbeeld de gemeente. U kunt dan, als inwoner van Alkmaar, gratis de hulp inschakelen van een cliëntondersteuner. Hij of zij helpt met informatie, advies en het maken van keuzes. Cliëntondersteuners wijzen de weg naar bijvoorbeeld activiteiten of hulpverleners in uw buurt. U kunt onder meer bij MEE & de Wering, RCO De Hoofdzaak, Het Mantelzorgcentrum en de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen Alkmaar terecht voor een cliëntondersteuner.

terug.png